• KENNIS

  • TOEKOMST

  • WERK

GELD

Geld uitgeven? Sparen?

Zakgeld, kleedgeld, een bijbaantje… Wat ga je doen met het geld en heb je het contant of moet je een bankpasje regelen? Iedereen gaat anders met zijn geld om, maar het is handig om al een beetje te gaan sparen voor bijvoorbeeld je rijbewijs, opleiding of huisje. Zo begin jij goed aan jouw eigen toekomst. Maar hoe kan je dit voor jezelf het beste verdelen?

Bankrekening

Je hebt een (bij)baantje en dit geld wordt naar jouw rekening overgemaakt, maar dan moet je wel een eigen rekening openen. Er zijn verschillende banken waar je een betaalpas kan openen. Daarnaast biedt iedere bank een leuke actie aan voor jongeren. Ga langs bij jouw bank in de buurt of vraag iemand om jou te helpen dit te regelen.

Sparen

Daarnaast is het belangrijk om geld op te sparen. Tuurlijk, niet al je geld hoef je opzij te zetten, maar als je wat geld spaart heb je er later plezier van. Denk aan het sparen voor je rijbewijs, of een concert waar je komende zomer graag heen wilt. Of misschien wil je wel op vakantie met wat vrienden!

Geld uitgeven

Het is nou eenmaal zo, geld uitgeven is makkelijker dan sparen. Als je iets leuks tegenkomt en je betaalt het online, dan hoop je natuurlijk wel dat het aankomt. De online groepen voor tweedehands spullen, maar ook webshops zitten vol spullen die misschien nooit aankomen. Welke website is nep en welke is te vertrouwen?

KOM JE ER NIET HELEMAAL UIT?

Toch even liever praten over vragen die je hebt? Dat kan altijd!

Stuur ons een Appje, join onze Discord server of kom gerust bij ons langs.

Even praten?

GELDZAKEN

Sparen

Is sparen nog zinvol tegenwoordig? Ja, sparen is altijd zinvol omdat je op deze manier een reserve op kunt bouwen en eventueel kan sparen voor die gave vakantie. Zo voorkom je dat je geld tekort hebt want lenen is altijd nog vele malen duurder dan sparen. En van elke cent die je spaart ontvang je toch nog 10% rente tot je 18e jaar.

Regel het zelf 18+

Je bent 18 geworden en vanaf nu moet je al je bankzaken zelf gaan regelen. De Gratis Spaarrekening gaat namelijk over op een betaalde internet spaarrekening en jouw ouders hebben niet langer meer toegang tot je rekening. En welke keuze moet je nou maken qua bank en rekening? Zo heb je een studentenrekening waarbij je een creditcard krijgt en de bank je goedkope verzekeringen kan bieden.

Digitaal betalen

Ontzettend handig dat het tegenwoordig mogelijk is om online alles wat los en vast aan te kunnen kopen. Alleen brengt online leuke dingen inkopen ook risico’s met zich mee. Want wist jij dat er veel valse websites bestaan die graag jouw gegevens willen achterhalen?  Op deze manier kunnen ze zich voordoen als jouw persoonlijkheid, identiteitsfraude en via jou aankopen doen of derden oplichten.

  • KENNIS

  • TOEKOMST

  • WERK

  • KENNIS

  • TOEKOMST

  • WERK

SUBSIDIES

Subsidies

Als jongere komt er heel veel op je pad dat opeens geregeld moet worden. Van DUO voor je opleiding tot jouw eerste huis of appartement. Gelukkig zijn er dan regelingen om het financieel wat makkelijker te maken. Zo kan je regelingen krijgen voor het betalen van de huur of zorg. Wel is het belangrijk dat deze gegevens juist worden ingevuld zodat je niet teveel krijgt. Aan het eind van het jaar wordt dit namelijk bekeken en kan het zijn dat je geld moet terugbetalen als het niet klopt.

Op jezelf wonen

Je gaat voor het eerst op jezelf wonen. Op kamers of in een eigen appartement/huis, er is naast eten meer dat je zelf moet gaan regelen. Zo betaal je ook gas, licht en water, maar ook gemeente en afvalkosten. Voor iedereen is dit in het begin nieuw, maar een beetje hulp is dan wel erg handig zodat je niet voor onverwachte kosten komt te staan.

Samenwonen

Je hebt een relatie en wilt gaan samenwonen of misschien wel trouwen. Hier komen allemaal nieuwe regels bij kijken. Zo wordt bijvoorbeeld het geld dat jullie verdienen opgeteld en kan het zijn dat je subsidies worden verlaagd of helemaal verdwijnen.