• KENNIS

  • TOEKOMST

  • WERK

ONDERWEG

Het land door!

YES! Eindelijk mag je voor je brommer of autorijbewijs. Theorie examen, praktijkexamen of neem je toch nog liever de voordelen van het openbaar vervoer? Welke keuze je ook maakt, het regelen ervan is niet altijd even makkelijk. Wanneer internet je niet verder kan helpen aan het juiste abonnement of rijbewijs, kan je altijd hulp vragen.

Rijbewijs

Je bent 16 jaar of ouder en je mag nu voor je scooter of autorijbewijs gaan! Dit begint met lessen in zowel praktijk als theorie. Als eerste kan je een proefles (of meerdere) volgen bij een rijschool bij jou in de buurt. Zo kom je erachter of de manier van lesgeven bij jou past en of je het nu al wilt. 

Scooter of auto kopen

Je hebt je rijbewijs en je wilt graag een scooter of auto kopen. Met je spaargeld lukt het niet om direct een nieuwe auto of scooter te kopen, maar gelukkig zijn er een heleboel tweedehands opties. Informeer eens bij bekenden of zij iets verkopen, of neem altijd iemand mee die er een beetje verstand van heeft waar je op moet letten.

Openbaar vervoer

Wanneer je 18 bent heb je recht op een persoonlijke OV-Chipkaart. Via DUO kan je er dan voor zorgen dat jij gratis of met korting kan reizen. Wanneer jij iedere dag naar jouw school of opleiding moet reizen, kan dit erg interessant zijn. Zo ben je niet afhankelijk van een scooter of auto, en kan je in de trein of bus nog even wat huiswerk doornemen op het laatste moment.

KOM JE ER NIET HELEMAAL UIT?

Toch even liever praten over vragen die je hebt? Dat kan altijd!

Stuur ons een Appje, join onze Discord server of kom gerust bij ons langs.

Even praten?

RIJBEWIJS

Brommer/auto rijbewijs

Yes, eindelijk is het zover, je bent 16 jaar geworden en je wilt opgaan voor je brommer of autorijbewijs. Ja, ook je autorijbewijs kun je al vanaf je 16e mee aan de slag. Denk er dus goed over na of een brommer wel het juiste vervoersmiddel voor jou is om mobieler te zijn. Het is immers wel een investering en het bedrag kun je maar één keer uitgeven. We delen enkel tips waar je rekening mee moet houden.

Theorie examen

Het theorie examen voor zowel auto als brommer kun je vanaf je 16e jaar bemachtigen. In beide gevallen moet je eerst je theorie examen gehaald hebben wil je opgaan voor het praktijk examen. Voor de autorijlessen geldt een minimale leeftijd van 16,5 en wanneer je 17 jaar bent mag je praktijkexamen doen.

Praktijk examen 

Je hebt je theorie op zak en wilt door naar de volgende stap, het praktijkexamen. Voor je praktijkexamen kunt doen wil men weten of je vitaal en gezond genoeg bent om deel te nemen aan het verkeer. Daarom moet je bij de aanvraag voor je praktijkexamen een gezondheidsverklaring inleveren. de gezondheidsverklaring kun je vinden op de website van het CBR onder gezondheidsverklaring medische situatie. 

  • KENNIS

  • TOEKOMST

  • WERK

  • KENNIS

  • TOEKOMST

  • WERK

SAMEN OP PAD

To Drive

Wat is 2Drive, de naam zegt het al, je rijdt met z’n tweeën wat inhoud dat je tot 18 jaar altijd rijdt onder begeleiding van een coach. Dit kan je vader, moeder of ander iemand zijn die zijn rijbewijs al heeft gehaald. Je mag maximaal 5 begeleiders aanwijzen die jou coachen tijdens het rijden. Om in aanmerking te komen moet je minimaal 17 jaar oud zijn om het praktijkexamen te kunnen doen. Hoe cool is dat? Jij kan al vanaf 17e de weg op in plaats van wachten tot je 18 jaar bent.

Begeleiderspas aanvragen

Je wilt de weg op alleen hoe kan ik mijn begeleider voorzien van een begeleiderspas? De begeleiderspas vraag je aan bij het RDW. Je mag 5 begeleiders aanwijzen